Tyylisuunta

Kokusai Shorinjiryu Karatedo on monipuolinen taistelutaito, johon kuuluu lyönti- ja potkutekniikoiden lisäksi lukkoja, heittoja ja asetekniikoita. Tyylin perusti vuonna 2005 soshi Matsuoi Yuji, 8. dan hanshi. Pääopettajana hän vaalii ja opettaa niitä tekniikoita ja periaatteita, jotka soke Tamotsu Isamu opetti aikanaan oppilaalleen Ikubo-senseille. Matsuoi-sensei on taas perinyt oppinsa Ikubo-senseiltä.

Tyylisuunta pohjaa vahvasti Zen Nippon Shorinji ryu Karatedo:n tekniikkaan jonka perusti soke Tamotsu Isamu vuonna 1955.

Tamotsun tekniikkaan vaikutti Kyan Chotoku, joka oli eräs Okinawan maineikkaimmista taistelutaitojen (tode, okinawa-te) mestareista. Kyan oli tunnettu kyvystään hypätä ja tämä näkyy shorinji ryun tekniikoissa selvästi vielä tänäkin päivänä.

Tamotsun opettajista mainittakoon Shimabukuro Zenryo, 10. dan. Joissain lähteissä Isamun opettajaksi mainitaan myös Okinawan Shorinji ryun perustaja Joen Nakazone.

Tyylin tekniikassa on nähtävissä selvästi klassisten Kyan -linjan okinawalaisten karatetyylien luonteenomaisia piirteitä mm. jalkatyössä, vanhoissa Yakusokukumite-tekniikoissa sekä tyylin katoissa. Lisäksi tyylin olennaisena osana on Okinawalla viime vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla käytetty tapa käyttää otteluharjoittelussa apuna ns. Boogu -suojavarusteita. Näitä varusteita käytetään, jotta kaikki tekniikat ottelemisessa voidaan tehdä täydellä kontaktilla ja turvallisesti. Tyylille on ominaista runsas liikkuminen, vartaloväistämisen korostaminen sekä potkutekniikoiden korostunut osuus (70% potkut – 30% lyönnit). Lyöntejä ja potkuja käytetään myös pyöreiden väistöjen yhteydessä torjuntoina. Tällainen harjoittelu tuottaa monipuolisesti osaavia karatekoja, joiden tekniikka on toimivaa ja jotka pystyvät ottamaan huomioon myös ulkoiset olosuhteet.

Olennainen osa harjoittelusta käytetään myös henkisten valmiuksien kehittämiseen. Koska näiden asioiden oppimiseen kuluu yleensä koko ihmisikä, on Shorinjiryu Karatedo paitsi taistelutaito, myös elämäntapa.

Tällä hetkellä tyylisuuntaa harjoitellaan Japanissa, Venäjällä (myös Kaliningrad), Eestissä, Latviassa, Ukrainassa ja Valko-Venäjällä. Lisäksi pieniä harjoittelijamääriä on Italiassa, Ranskassa, Espanjassa sekä Sveitsissä.

Lisätietoja: https://fi.wikipedia.org/wiki/Kokusai_Shorinjiryu_Karatedo

Yhteystiedot

Tiedustelut

Budoseura Kajaanin Ko Jou ry
050-5711725 (Jarmo)
kajaani[at]kojou.fi

 

Some


Copyright © 2017 -2023 Budoseura Kajaanin Ko Jou ry